Påven åter till fängelse på skärtorsdagen

Foto: Vatican Media

Prefekturen för det påvliga hushållet meddelade i dag att påven om tre veckor, på skärtorsdagen, på eftermiddagen kommer att bege sig till ett kvinnofängelse i Rom för att fira mässan med de intagna.

Redan 2015 var påven på samma fängelse i stadsdelen Rebibbia för att fira mässan med fottvagning, då på tolv kvinnor av olika nationaliteter. Han har upprepade gånger firat just skärtorsdagens mässa i olika fängelser, och i år planeras han återbesöka fängelset i Rebibbia, det största av de fyra kvinnofängelserna i Italien, samt ett av de största i hela Europa, med en stor andel utländska kvinnor bland de intagna. Han kommer både att fira mässan med fottvagning på några av de intagna, och även träffa intagna och personal för privata samtal. Fottvagningen är den delen av skärtorsdagens mässa, där huvudcelebranten tvättar ett antal mässdeltagares fötter, för att minnas hur Jesus tvättade fötterna på sina lärjungar under den sista kvällen före sitt lidande.

Det var redan som nytillträdd påve, som Franciskus bröt den tidigare traditionen för påven att fira skärtorsdagens mässa i San Giovanni in Laterano-basilikan i Rom för att i stället fira den i ett fängelse, en tradition som han förde till Rom från Buenos Aires, där han som ärkebiskop alltid hade velat uppleva de grundläggande ögonblicken av kristendomens födelse mitt i den ”existentiella periferin”.

(Vatican News)