Första latinske biskopen på 340 år

Foto: Det latinska patriarkatet i Jerusalem

Cypern fick i helgen för första gången på trehundrafyrtio år en latinsk biskop, då broder Bruno Varriano vigdes till biskop.

Det var den latinska patriarken i Jerusalem, kardinal Pierbattista Pizzaballa, som i lördags vigde franciskanbroder Bruno Varriano till biskop av Astigi under en mässa i Nicosia. I och med vigningen är biskop Varriano hjälpbiskop i det latinska patriarkatet i Jerusalem, ett stift som omfattar Heliga landet, Cypern, Jordanien och Palestina.

Katolikerna på Cypern utgörs i stor grad av invandrare från Filippinerna, Sri Lanka, Indien och Afrika. Endast runt en procent, runt tiotusen, av landets befolkning är katoliker, och de flesta tillhör den maronitiska katolska kyrkan. De katoliker som firar enligt latinsk rit är fördelade på fyra olika församlingar.

(Franciskanerna i Heliga landet)