Robert Schumann: Missa Sacra

Radiokören, dirigent Kaspars Putnins, Johan Hammarström, orgel; BIS 2697 SACD

Den tyske romantiske kompositören Robert Schumann är inte känd för sin kyrkomusik. Pianomusik och sånger, kammarmusik och symfonier har gjort honom berömd och spelad, medan hans verk för gudstjänst och kyrka framförs mindre ofta.

Han skrev dem i sina senare år, när han hade bosatt sig i Rhenlandet som musikdirektör i Düsseldorf, där han också blev ansvarig för musiken vid katolska kyrkans viktiga fester. Dessutom såg han själv kyrkomusiken som en sorts höjdpunkt i sitt skapande.

1852 arbetar han i tio dagar med att tonsätta mässans ordinarium – Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus och Agnus Dei. Lite senare tillkom ett Offertorium och en fullt utbyggd orgelstämma, som ersättning för versionen för orkester. Två år senare blir han intagen på ett psykiatriskt sjukhus, och 1856 avlider han.

Hans Missa Sacra framfördes 1861 i Aachen och 1863 i Wien och fick ett om inte översvallande så ändå positivt mottagande. Det är ett finstilat verk, känsligt uppbyggt med ”musikaliska kontraster och stora stilistiska variationer”. Mjukt men kraftfullt, romantiskt i andan men återhållet med orgel i stället för stor orkester. Meditativt, melodiskt – vackert!

Radiokören har sjungit in Missa Sacra i Matteuskyrkan i Stockholm, som ger en väl avstämd inramning och akustik åt musiken. Dirigent är lettiske Kaspars Putnins, känd för sina strålande körskivor med främst ryskortodox körmusik. En ytterst njutbar kombination.

Kaj Engelhart