Belgisk biskop avstängd från ämbetet

Foto: Belgiska biskopskonferensen

Biskop emeritus av Brugge, Roger Vangheluwe, erkände övergrepp mot två minderåriga släktingar för fjorton år sedan, men har hittills inte straffats kyrkorättsligt. Nuntiaturen i Bryssel meddelar dock nu att ”allvarliga nya uppgifter som har rapporterats till dikasteriet för trosläran har framkommit”, och att Vangheluwe har laiciserats av påven.

Det utdragna fallet med den 87-årige belgaren, biskop av Brygge 1985-2010, har nu avslutats med att han avgått från prästämbetet. Påve Franciskus, meddelar nuntiaturen i Bryssel, utfärdade i går den 21 mars domen mot Roger Vangheluwe, som i april 2010 lämnade sin post efter att ha anklagats för övergrepp. Han erkände kort därefter att han hade begått övergrepp mot två syskonbarn under en längre tid, men brotten var preskriberade och han åtalades därför inte.

Enligt nuntiaturen har det under de senaste månaderna dock framkommit ”nya allvarliga omständigheter”, ”vilka rapporterades till dikasteriet för trosläran och som gjorde det nödvändigt att undersöka fallet på nytt”. Efter en ny undersökning beslutade dikasteriet att höra biskopens försvar, och efter en granskning i början av mars presenterade dikasteriet ”dokumentationen för den Helige fadern och föreslog avstängning från prästämbetet”, vilket påve Franciskus dagarna därefter godkände. I kommunikén från nuntiaturen meddelas även att påven Franciskus ”upprepar sin närhet till offren för övergrepp och sitt åtagande att utrota detta gissel från kyrkan”.

Hade vädjat till Vatikanen

Efter laiciseringen offentliggjorts gick ett pressmeddelande även ut från de belgiska biskoparna, där de bekräftar att de ”vid flera tillfällen” vänt sig till Vatikanen för att vädja om att biskopens skulle avsättas. De uttryckte att de gång på gång framfört till Vatikanen att det var ”skamligt” att Roger Vangheluwe fortfarande innehade sitt ämbete som biskop och präst, och framförde förhoppningen att detta beslut ”kan hjälpa offren att återhämta sig från övergreppen, som har lämnat ett så djupt spår hos dem och deras anhöriga under hela deras liv”. Roger Vangheluwe har bett om att få fortsätta bo på det kloster i Belgien där han sedan en tid befinner sig, utan kontakt med omvärlden, och i botgöring och bön.

(Vatican News, The Pillar)