Katoliker i Kongo avrättade av islamister

Foto: Wikimedia Commons

Fjorton katoliker i Demokratiska republiken Kongo fick nyligen sina halsar avskurna efter att ha vägrat att konvertera till islam. Nu har påve Franciskus talat om dem som martyrer.

Det var den IS-liknande islamistgruppen Allied Democratic Forces som nyligen genomförde en avrättning av fjorton unga kongoleser i provinsen Nordkivu efter att de vägrat konvertera till islam. Händelsen fick dagarna efter påve Franciskus att tala om dem som martyrer; under ett tal förra helgen frångick han sitt manus för att lyfta fram de fjorton.

– Jag vill stanna här och tacka Gud för det martyrium som en grupp katoliker från Kongo, från Nordkivu, nyligen genomgick.

Påven värjde sig inte för att tala om hur de dödades; deras halsar skars av efter att de vägrat att konvertera, den metod som bland annat Islamiska staten tillämpar. Allied Democratic Forces är bara en av många milisgrupper som härjar i östra delarna av Kongo, en region som i flera årtionden märkts av laglöshet och våld. Den islamistiska gruppen utförde runt samma dagar flera andra massakrer på kristna byar.

(Catholic News Agency)