9 december


Pepparkakor

Den 9 december minns Kyrkan den helige Juan Diego, som var den förste att iaktta uppenbarelsen av Vår Fru av Guadalupe. Mer om honom kan du läsa på hemsidan.

Detta är också den dag då man, i det gamla Allmogesverige, började förbereda sig inför julen. Lutfisken skulle läggas i blöt, julölet skulle smakas av och man skulle börja med julbaket. En bra dag för pepparkaksbak, med andra ord. Det här receptet är gammalt och välbeprövat. Satsen ger ca 300 kakor, vilket kan vara i mesta laget för många, men det går bra att halvera det eller varför inte dela med en granne?

Prästgårdspepparkakor
100 g smör
3 dl tjock grädde (vispad)
3 dl sirap
2 ½ dl brun farin
2 ½ dl strösocker
2 strukna msk kanel
¼ msk malda kryddnejlikor
1 knivsudd kryddpeppar
1 finskuret pomeransskal
8 finstötta kardemummakärnor
2 – 2 ½ l vetemjöl
2 msk bikarbonat

Gör så här:
Låt smöret ligga framme i värmen så att det blir smidigt. Rör det kraftigt och blanda i grädden som vispats till hårt skum. Tillsätt socker, sirap, farin och kryddor. Rör smeten kraftigt 15-20 min. Blanda ut bikarbonaten i en del av mjölet och tillsätt det. Tillsätt bara så mycket av mjölet att det blir en lagom fast deg. Spara resten av mjölet till utbakningen. Låt degen stå över natten i kylskåp eller längre.

Grädda ett prov. Är provet fint, kavlas degen ut tunt och tas ut med mått. Flyter pepparkakorna ut, tillsätts ytterligare mjöl. Grädda pepparkakorna i god ugnsvärme – ca 250 grader. Låt dem kallna på plåten. Förvara pepparkakorna svalt i burk med tättslutande lock.