Thérèse av Lisieux – omistlig i bokhyllan


 
Thérèse Martin var en alldeles vanlig flicka från en liten fransk landsortsstad. Idag är hon ett av Kyrkans mest älskade och tongivande helgon, under sitt klosternamn Thérèse av Jesusbarnet och det heliga Anletet.

Kyrkan har också utropat henne till Kyrkolärare. Men vad är det då som gör Lilla Thérèse, som hon också kallas, så betydelsefull för både kyrkan och för enskilda katoliker?

Om detta berättar Morten Andreas Bjelland i den nyutkomna boken Thérèse av Lisieux. Boken ges ut av KPN och översättningen är gjord av Km:s mångåriga medarbetare Ylva-Kristina Sjöblom.

Boken kommer i behändigt fickformat, med förord av Kardinal Anders Aborelius OCD, lagom till Thérèses och hennes föräldrars relikfärd i Norden. Här berättas om den unga flickans tidiga liv, hennes väg in i karmelitorden och om den ”lilla väg” som lett så många människor till Kristus.

Boken är ett vackert personporträtt av en vacker själ, men vi får också veta mycket om hennes familj och om det dagliga livet i klostret. Den är också rikt illustrerad med många bilder ur helgonets liv.

Thérèse av Lisieux är en bok att läsa om och om igen, omistlig i varje katoliks bokhylla. Det är också en ypperlig gåva till någon som ännu inte bekantat sig med detta inflytelserika och viktiga helgon.
 
Bitte Assarmo
 

Titel: Thérese av Lisieux
Författare: Morten Andreas Bjelland
Förlag: KPN
Utgivning: 2018