Tindra Kristall i svenska hem


 
Adventstiden är här, och fönstren fylls med ljusstakar och adventsstjärnor, stjärnor som blir alltmer fantasifulla. De kan vara tillverkade av trä, metall eller papp och de kan ha allehanda utseende och färg.

Den äldsta modellen ser dock fortfarande likadan ut som den gjorde när den först såg dagens ljus i Sverige. Den anspråkslösa men ack så stämningsfulla pappersstjärnan som lyst upp mörka december med sitt varma brandgula sken i decennier. Tindra Kristall är namnet.

De första adventsstjärnorna började tillverkas redan i slutet av 1800-talet. Till en början var de mycket kostsamma och få importerades till Sverige. Men 1941 började Erling Persson, som sedan grundade Hennes & Mauritz, massproducera adventsstjärnor.

En av hans barndomskamrater hade inför julen 1940 sett en tysk så kallad herrnhutstjärna stjärna i skyltfönstret till en butik i Stockholm. Den kostade 15 kronor, vilket på den tiden var en stor summa pengar för många människor.

Persson och hans kamrat såg en möjlighet att producera och sälja betydligt billigare stjärnor. Men den ursprungliga stjärnan var en ganska komplicerad skapelse, som dessutom var mycket omfångsrik. Därför beslöt man sig för att anpassa den för masstillverkning och göra den hopfällbar.

På det sättet blev transporterna billigare och enklare, samtidigt som den var lättare att packa ner den efter julen.

Inför advent och jul 1941 hade man tillverkat 200 000 pappstjärnor som man sålde för 2.50 kr styck. Man döpte stjärnan till Tindra Kristall och snart hängde den i vart och vartannat fönster. Med tiden blev den så populär och vanlig att vissa gav den det lätt föraktfulla epitetet proletärstjärna.

Benämningen förtog inte pappstjärnans popularitet. Och även om det idag finns hundratals andra modeller att välja bland så är det fortfarande många adventsfönster som lyses upp av Tindra Kristall.
 
Bitte Assarmo