Andliga skatter ur Dübensamlingen

Uppemot 3 000 kompositioner av tyska och italienska tonsättare från 1600-talet ligger i Uppsala universitetsbibliotek. Dübensamlingen heter den, efter hovkapellmästaren Gustav Düben som verkade vid hovet i Stockholm och samlade musik. Den är mest kyrklig men också världslig, från de bästa kompositörerna under hans tid.

Ett urval ur Dübensamlingen, plus lite annat av tysk 1600-talsmusik, finns inspelat på en färsk CD med namnet ”Vater Unser – German Sacred Cantatas”.

Den franske countertenoren Paulin Bündgens sjunger kantater på latin och tyska av Schein och Eccard, Pohle och Tunder, Böhm och Theile, till texter ur tidens religiösa, ofta pietistiska och innerligt meditativa, repertoar.

Många av mästarna är rätt okända för oss. Skuggorna faller tungt över dem från bjässarna som tillhör en eller två senare generationer: Telemann, Bach, Händel osv,

Däremellan spelar barockensemblen Clematis instrumentala sonater. Små pärlor för en delikat sammansatt ensemble med stråkar och även fagott eller flöjt samt orgel.

Den tyska traditionen har lånat mycket av samtida italiensk musik från Rom (Carissimi) och Venedig och har ofta en varm, inåtvänd och känslosam prägel.

Extra bonus: skivans omslag med inneliggande förklarande text visar Vädersolstavlan, 1500-talsmålningen av den tidens Stockholm. Tavlan hänger i Storkyrkan S:t Nikolai i Stockholm. En vacker skiva, att lyssna till och se på, med texter som passar väl till Advent och Jul.

Kaj Engelhart

Vater Unser. German Sacred Cantatas
Paulin Bündgen, ensemble Clematis
Ricercar Outhere RIC 389 (Naxos)