Vatikanriktlinjer för präster som blir fäder

Vatikanen har utfördat riktlinjer för präster som är eller blir fäder. Präster i den romersk-katolska kyrkan skall leva i celibat, men det förekommer att präster i strid med denna grundläggande bestämmelse blir fäder. Som Vatikanens talesman Alessandro Gisotto avslöjar i New York Timesnyligen, finns det ett internt vatikandokument om saken.

Uppgiften är dock inte ny. Det tidningen tar upp rapporterade en katolsk nyhetstjänst om redan i november 2017. Påvliga kommissionen till skydd för barnen hade utarbetat dessa riktlinjer. Uppgiften kom i ett brev från Coping International, en plattform för självhjälp för barn till katolska präster.

Enligt Vatikanens riktlinjer är det en plikt för en präst som blir far att uppfylla alla sina förpliktelser i egenskap av barnets far och visa intresse och omsorg för sitt barn och dess mor, uppger Alessandro Gisotto.

(Vatican News)