Nigerias regering: kristna utgör måltavlor för Boko Haram

Hittills har regeringsföreträdare i Nigeria förnekat att den islamistiska jihadistgruppen Boko Haram specifikt skulle förfölja kristna. Nu har en minister dock tagit bladet från munnen.

Det är i en intervju i den evangeliska tidskriften Christianity Today, som informations- och kulturministern Lai Mohammed uttalar sig.

– Rebellerna har ändrat strategi. De har kristna och kristna byar som måltavlor av en speciell anledning, nämligen att få igång ett religiöst krig och föra landet i kaos.

– Men vi kan inte låta terroristerna dela upp oss – kristna mot muslimer, muslimer mot kristna. Vi är alla Abrahams söner. Och alla nigerianer har samma värde och samma rättigheter inför lagen och inför Gud, säger han.

John Hayab, vice generalsekreterare för Christian Association of Nigeria, menar att regeringens erkännande är bättre sent än aldrig. Men han håller däremot inte med om att attackera främst syftar till att skapa osämja mellan kristna och muslimer, utan går längre än så.

– Boko Haram vill få oss att leva i rädsla och inte offentligt identifiera oss som kristna. De vill inte bara dela upp nigerianer, de vill eliminera kristendomen och få stopp för missionen, säger han.

Kristna utgör fytiosju procent av befolkningen i hela landet men är hårt trängda i de norra delarna, och många flyr därför till grannländer eller till landets södra delar, där situationen är lugnare. Kristna företrädare har länge hävdat att kristna är extra utsatta för terrorgruppens attacker, men regeringen har hittills framhärdat att även muslimer drabbas.

Enbart under årets två första månader rapporteras trehundra femtio kristna, såväl lekfolk som präster, pastorer, missionärer och andra ledare, ha blivit dödade. Även kristna skolbarn kidnappas regelbundet, släpps i bästa fall när de avsäger sig sin tro, eller behålls som slavar. Organisationen Open Doors uppskattar att nära tolv tusen kristna nigerianer dödats på grund av sin tro de senaste fem åren.

(Christianity Today)