The Miracle Club

Regi: Thaddeus O’Sullivan; I rollerna: Laura Linney, Kathy Bates, Maggie Smith m.fl.; Irland, Storbritannien, 2023

En irländsk feelgood-film om en pilgrimsresa till Lourdes, kan det verkligen gå vägen? Oundvikligen tonar orosmolnen upp sig för plumpa scener med irländska präster, tokiga pilgrimer och allmänt förlöjligande av katolsk tro. Men jag lyfter på hatten efteråt, åt en film med både humor, allvar och en fin skildring av vad som är det verkliga miraklet i våra ofullkomliga liv.

Året är 1967 i Dublins utkant och de tre kvinnorna Lily, Eileen och Dolly drömmer om att få komma till Lourdes – var och en med olika personliga anledningar. Genom en talangtävling lyckas de få biljetter till församlingens pilgrimsresa till den franska orten, men med på resan kommer även Chrissie, som återvänt från USA efter många år för att begrava sin mor. Chrissies närvaro får gamla sorger, anklagelser och skuldkänslor att flytta upp till ytan och pilgrimsresan får ett helt annat perspektiv än vad kvinnorna hade förutsett. De ursprungliga förhoppningarna om mirakler finns fortfarande kvar men de tvingas, ofrivilligt, att först och främst ta itu med gamla själsliga sår som börjat blöda igen när historien kommit ikapp.

Lourdes skildras vackert, respektfullt och ärligt, men pilgrimsorten placeras ändå i fonden av berättelsen. Det som står i förgrunden är istället hur svårt det kan vara för oss att behandla varandra med kärlek, förlåta och erkänna sin egen skuld, men också – och det är här de verkliga miraklerna skildras – vår förmåga att be om och ge förlåtelse, så att våra liv blir helade på riktigt.

Ska man sammanfatta filmens budskap är det kanske att kärleken övervinner allt, i både stort och smått. Och det är ingen dålig sensmoral för en feelgood-film – som är väl värd att se.

Mattias Lindström