Min första katekes

Deirdre Mary Ascough; översättning: Sara Fredestad; Catholica, 2023

Denna färgglada bok bor sedan ett tag hemma hos oss och har börjat följa med till mässan för att hjälpa sjuåringen att förstå vad som händer. Boken är inte en klassisk katekes utan tar läsaren på en resa där övergången från ämne till ämne är väldigt naturlig. Man reser tillsammans från Gamla testamentet till Jesu uppdrag för att avsluta med de sju sakramenten och en förklaring av mässan. Allra sist finns även ett uppslag om bönen, en samvetsrannsakan samt bilder på föremål som återfinns i en katolsk kyrka.

Två favoriter från boken: En fantastiskt vacker text som förklarar varför vi kallas att bli helgon, med en kort anekdot om en pojke som tillsammans med sin mamma besöker en kyrka och frågar vem glasfönstren föreställer. Mamman svarade att de är helgon i himlen varpå pojken svarar ”Aha, helgon. De måste vara människor som låter ljuset skina genom dem”. Den andra är en teckning som visar när prästen lyfter upp hostian. Framför altaret knäböjer församlingen. Ovanför altaret syns änglar och så en text i två bågar som säger ”Himlen och jorden … kommer samman”.

Båda dessa kommer jag att ta med mig i undervisningen i vår församling. Vi brukar presentera helgon och sedan göra en första genomgång av vad som händer under mässan. Som kateket behöver jag all inspiration jag kan få, då barnen i våra församlingar, liksom vi, lever i ett alltmer sekulariserat samhälle där de tror att bibelberättelser är sagor och de har lite kunskap gällande katolska begrepp och vad som händer i kyrkan. Just därför välkomnar jag denna guldpärla till katolsk katekes för barn, men egentligen för hela familjen. Många föräldrar berättar för mig att de saknar ord när de ska berätta om tron och kyrkan för sina barn, då de inte minns eller saknar en del ord på svenska. Boken passar även väldigt bra som en present för dem som ska ta emot sin första kommunion.

Bernadetta Majerczyk