Nytt blodprov för gravida visar samtliga fosterkromosomer

I veckan släpps ett nytt test för gravida kvinnor i Danmark: ett blodprov som avslöjar avvikelser i samtliga fosterkromosomer.

Det nya testet är lågt mer omfattande än dagens NIPT-prov, det blodprov som i Danmarks erbjudits till äldre gravida sedan 2017 och som tidigt i graviditeten kan visa när de tre vanligaste kromosomavvikelserna föreligger. Med det nya provet blir antalet avvikelser som kan spåras långt större. Bakom testet ligger företaget Arvedi Biotech, som i samarbete med Aarhus universitetssjukhus arbetat på projektet i sexton år.

Testet, som kan ge en fullständig genetisk profil av det ofödda barnet i graviditetsvecka 10-14, kommer att vara närapå lika exakt som moderkaksprov, men markant mycket enklare och utan den risk för missfall som föreligger efter moderkaksprov. Det kommer nu att marknadsföras i Danmark under namnet Evita Test Complete och kostar 12 000 danska kronor, som än så länge måste betalas privat. Läkarna bakom upptäckten hoppas dock att det snabbt kan introduceras runt om i landet som ett screening-verktyg för gravida, och som ett mer exakt alternativ till NIPT-provet. Testet planeras erbjudas kliniker i Europa och USA senare i år.

(DR)