Över fyrtio döda i kyrkbrand i Egypten

Foto: Catholic News Agency

Minst fyrtioen människor omkom och fjorton skadades i en brand i den koptiska Abu Sefein-kyrkan i Egyptens tredje största stad Giza under söndagsmorgonen. Lågorna blockerade en av kyrkans utgångar och många av de döda, varav nära hälften var barn, trampades ihjäl när panik utbröt.

Ett stort antal brandbilar skickades till platsen för att släcka lågorna medan ambulanser körde de skadade till närliggande sjukhus. Men då söndag är arbetsveckans första dag i Egypten med mycket trafik, och gränderna i stadsdelen är trånga, hade räddningsfordonen svårt att komma fram.

Hittills har uppgetts att branden berodde på ett elfel i luftkonditioneringssystemet. Kyrkan ligger i den tätbefolkade stadsdelen Imbaba, och uppskattningsvis femtusen människor ska ha varit där för att fira mässan. Kopterna utgör cirka tio procent av Egyptens befolkning på drygt hundra miljoner, som annars är främst muslimsk.

President Abdel Fattah al-Sisi gjorde samma dag ett uttalande där han uttryckte sitt ”djupa deltagande till familjer med oskyldiga offer, som nu har gått vidare till sin Herre”. Han har även beordrat armén att bygga upp kyrkan igen med hjälp av staten. Både presidenten och sheik Ahmed al-Tayeb, stor-imam av al-Azhar och därmed ledande sunnimuslimsk auktoritet, har framfört sina kondoleanser till den koptiske påven Tawadros II.

(Vatican News, BBC, National Public Radio)