Kardinal George Pell avliden

Foto: Vatican News

Den australiensiske kardinalen George Pell avled i går av komplikationer efter en höftoperation, bekräftar Vatican News.

Kardinal Pell, som tidigare var en av påve Franciskus tio närmaste rådgivare, avled i går kväll på ett sjukhus i Rom i en ålder av åttioen år. Han sågs senast offentligt när han koncelebrerade vid förre påven Benedikts begravning i torsdags.

Kardinal Pell var ärkebiskop av Melbourne och Sydney innan han upphöjdes till kardinal av påven Johannes Paulus II 2003. Han hade även ansvaret för Vatikanens finanser, som prefekt för ekonomisekretariatet, mellan 2014 och 2019.

Hans senaste år i livet överskuggades av en dom till sex års fängelse för sexuella övergrepp på två tonårspojkar, som skulle ha skett 1996 i samband med en högmässa i domkyrkan i Melbourne. Domen överklagades av Pell, men fastslogs av en högre domstol hösten 2019. Pell tillbringade över tretton månader i fängelse, varav perioder i isoleringscell. Hela tiden hävdade han att han var oskyldig.

Frikänd

Våren 2020 kom Australiens högsta domstol, med sju eniga domare, fram till att de tidigare domstolarna inte tillräckligt hade övervägt alla indicier, som talade till kardinalens fördel, bland annat att han alltid hade sällskap av andra vuxna före och efter mässor samt att han alltid hade för vana att hälsa på församlingen på kyrktrappan efter mässan. Anklagelserna mot kardinalen gick ut på att han skulle ha utfört övergrepp på pojkarna i sakristian, direkt efter en högmässa. Högsta domstolens slutsats var att det fanns ”en markant möjlighet att en oskyldig person blivit dömd, eftersom bevisföringen var undermålig”. Kardinal Pell släpptes då fri och rentvåddes från alla anklagelser. Han skrev senare en bok, Prison Journal, om sin tid i fängelset, och tillbringade sina sista år i Vatikanen.

(Vatican News)