Sverige alltjämt långsammast i världen på att begrava

Foto: Pexels

Färsk statistik från 2023 bekräftar att den negativa utvecklingen fortsätter: det går allt längre tid för anhöriga att begrava sina avlidna. Sverige sticker ut kraftigt internationellt sett – även jämfört med grannländerna.

Snitttiden mellan dödsfall och begravning fortsätter att bli allt längre. 2012, när en ny lag tillkom om att det som mest får gå en månad mellan dödsfall och kremering eller gravsättning, var snittiden 21,6 dagar. Sju år senare, 2019, var snittiden uppe på 23,2 dagar och för 2023 var den hela 25,4 dagar.

– Detta är en mycket sorglig trend. Det verkar som om vi i Sverige inte har tid för begravning av våra nära och kära. Sverige är helt unikt, inte i något annat land tar det så lång tid. I våra grannländer tar det hälften så lång tid, säger Dennis Jansson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, till tidningen Dagen.

Enligt Dagen är snitttiden mellan dödsfall och begravning tio dagar i Norge, åtta veckodagar i Danmark och fjorton dagar i Finland och på Island. I Frankrike, Belgien och Holland finns lagstiftning om att det högst får gå fem dagar.

Fler kremationer

Samtidigt ökar andelen kremationer och är nu uppe på 85 procent. Även bruket av ”begravningsceremoni över urna”, det vill säga när begravningen hålls efter kremationen, har blivit vanligare, och används nu i tjugo procent av alla ceremonier. En trend som också är på stark uppgång, rapporterar Sveriges Radio, är att sprida sin aska med drönare, till exempel över fjälltoppar eller över skogen.

(Dagen, Sveriges Radio)