Kristen-muslimsk ickeangreppspakt i Centralafrika

Kardinal Dieudonné Nzapalainga av Bangui, pastor Nicolas Guerekoyame-Gbangou och imam Kobina Layama i interreligiösa samtal för fred, oktober 2017.

Unga kristna och muslimska ledare i Centralafrikanska republiken har på eget initiativ slutit en ickeangreppspakt mellan sina gemenskaper. Det är det första kontraktet av det slaget i ett land som sedan sex år genomlever en blodig inrikeskonflikt.

De två unga initiativtagarna, den kristne Fabrice Dekoua och den muslimske Ibrahim Abdouraman, beslutade genomföra en sensibiliseringskampanj mot väpnat våld och för fred i sin omgivning. Allt fler ungdomar ur de två samfunden anslöt sig till initiativet, och avtalet om ömsesidigt icke-angrepp undertecknades den 25 mars i huvudstaden Bangui, uppger African News Television.

Centralafrikanska republiken befinner sig sedan 2013 i inbördeskrig med ett flertal inbördes stridande militärfraktioner. De kontrollerar 80 procent av landet, trots att FN-soldater verkar för att stabilisera landet (UNMISCA). Denna internationella styrka och landets armé försöker hindra våld mot civilbefolkningen. Många människor har tagit skydd i katedraler och kyrkor.

Vid sitt besök i landet 2015 vädjade påve Franciskus om fred, förlåtelse och försoning, och detta inspirerar de två unga männens fredsinitiativ.

– Vi har arbetat fram emot detta avtal för att sätta stopp för allt som kan utlösa våld mot den andre, säger Fabrice Dekoua.

– Pakten är samtidigt en förpliktelse och en önskan att leva tillsammans i fred. Dessutom siktar den till att flyktingarna skall kunna återvända till landet.

(Vatican News)