Kardinal dömd till över fem års fängelse

Foto: Wikimedia Commons

I helgen kungjordes domarna i det som kommit att kallas ”århundradets rättegång” inom Vatikanen. Totalt var tio misstänkta samt fyra företag anklagade för olika typer av ekonomisk brottslighet, och sex av de åtalade har nu dömts till fängelsestraff.

Det var i lördags som domarna kungjordes efter den rekordlånga rättegången i Vatikanen. Kardinal Angelo Becciu, som 2013-2018 innehade en ställningen som sostituto i Heliga stolens statssekretariat, i princip påvens personalchef, dömdes till fem och ett halvt år fängelse för sin roll i olika ekonomiska transaktioner. Han dömdes även till motsvarande nittiosex tusen kronor i böter, och förbjuds för all framtid att inneha en offentlig roll i Vatikanen, även om han inte förlorar sin kardinalstitel. Beccius advokat uttalade redan samma dag, att domen kommer att överklagas.

Kardinal Becciu, sjuttiofem år, är den förste kardinal som i en civil domstol i Vatikanen anklagats för bland annat ekonomiska brott, korruption och olagliga överföringar till bland annat släktingar, och han är även den förste kardinal att bli förklarad skyldig och dömd. Åklagarna hade yrkat på sju års och tre månaders fängelse. Fyra av de andra anklagade dömdes till fängelsedomar på mellan tre och sju år.

Kontroversiell fastighetsaffär

Rättegången, som pågått i två och ett halvt år, har omfattat totalt åttiosex förhör och nära sjuttio olika vittnen. Alla tio anklagade, förutom kardinalen italienska affärsmän samt anställda i eller konsulter till Vatikanen, nekade till anklagelserna, som gällde olika grader och typer av ekonomisk brottslighet och förskingring i samband med bland annat en av Vatikanens fastighetsaffärer med en kontroversiell investering i en fastighet i London på nära motsvarande fyra och en halv miljard kr. Efter olika turer såldes sedan fastigheten till ett lägre pris, vilket motsvarade en förlust för Vatikanen på motsvarande 1,6 miljarder kr.

(Crux, Vatican News)