Kardinal i Myanmar: Dödandet måste få ett slut

Kardinal Charles Maung Bo, ledare för katolikerna i Myanmar, har än en gång vädjat om fred för det hårt prövade landet.

Sedan militärjuntan tog över makten i Myanmar har långt över hundra människor, därav ett antal tonåringar, mist livet under demonstrationer till stöd för de folkvalda politiker, som styrt landet sedan de första demokratiska valen 2015. Våldet har trappats upp de senaste veckorna, och i söndags vädjade landets katolske ledare i ett öppet brev än en gång om att få stopp på skjutningarna av oskyldiga demonstranter.

Även påven har upprepade gånger sedan början av februari vädjat till Myanmars militärjunta om att frige politiska fångar och låta landets demokratiseringsprocess få fortlöpa.

”Får gå genom mig”

Också en katolsk syster har under flera demonstrationer vädjat om icke-våld, med risk för sitt eget liv. Bilder av syster Ann Nu Thawng, som kablats ut över världen, visar hur hon vid två olika tillfällen fallit på knä framför polisen under demonstrationer för att vädja till dem om att stoppa skjutningarna.

– De öppnade eld och började slå demonstranterna. Jag tänkte: i dag kommer jag att dö. Jag beslöt mig för att dö. Men jag var inte rädd utan i stället orolig för alla fallna själar från Myanmar. Jag sade till polisen att de skulle få gå igen mig för att nå demonstranterna.

(Crux, Aid to the Church in Need, The Tablet)