Dramatiskt budskap från kaldeiske patriarken

Inför den islamiska offerfesten Eid al Adha den 21 juli har den kaldeiske patriarken av Babylon, kardinal Louis Raphael Sako, riktat ett budskap till ”de muslimska bröderna”. Bakgrunden är självmordsattackerna som under året drabbat Sadr City nära Bagdad och kostat många människor, främst shiitiska muslimer, livet. Den senaste terrorattacken, den 19 juli när en kvinna sprängde sig till döds, vållade trettiofem döda och sextio skadade.

– Vi har två val, skriver patriarken. Antingen går vi samman och samarbetar så att vårt land återfår hälsan, eller så envisas vi med att fortsätta kriga, och då öppnar vi – Gud förbjude – helvetets portar.

Patriarken framhåller ”den svåra politiska situationen när det gäller säkerhet, ekonomi och hälsovård som tynger den enskilde och underblåser instabiliteten i samhället”. Vidare inbjuder han alla irakier att göra gemensam sak för att befria sitt land från fångenskap under korruption och konflikt, och påminner om en text i Koranen, som säger: ”Och den som har gjort så litet som ett stoftkorns vikt av gott skall se det. Och den som har gjort så litet som ett stoftkorns vikt av ont skall se det” (suran Al-Zalzalah, 7-8).

Kaj Engelhart/Fides