Påve Franciskus godkänner helgonförklaring av den salige Carlo Acutis

Foto: www.carloacutis.com

Vatikanen kungjorde i går att påve Franciskus godkänt ett mirakel som tillskrivs den salige Carlo Acutis, vilket öppnar för hans kommande helgonförklaring.

Kardinal Marcello Semeraro, prefekt för dikasteriet för helgonförklaringar, träffade i går påve Franciskus, som då godkände ett flertal dekret om kommande helgonförklaringar. Mest känd av de blivande helgonen är italienaren Carlo Acutis, som föddes 1991 i London och 2006 dog hastigt i leukemi endast femton år gammal. Han saligförklarades 2020 i Assisi där han även ligger begravd och blir det första helgonet från 2000-talet.

Godkänt mirakel

Det mirakel, som nu godkänts och som ligger till grund för den kommande helgonförklaringen, rör en kvinna från Costa Rica som i juli 2022 bad vid den salige Carlo Acutis grav i Assisi där hon lämnade ett brev som beskrev hennes vädjan. Sex dagar tidigare hade hennes dotter råkat ut för en cykelolycka i Florens, drabbats av en allvarlig huvudskada och stod inför en operation med, enligt läkarna, mycket liten chans att överleva. Samma dag som mamman besökte graven uppgav man på sjukhuset att dottern hade börjat andas spontant, och dagen efter började hon röra på sig och delvis återfå sin talförmåga. En vecka senare visade en skanning att hennes blödning hade försvunnit och i september samma år gjorde mamma och dotter ännu en pilgrimsfärd till Assisi för att tacka salige Carlo för hans förbön.

Fler helgonförklaringar

I samma dekret tillkännagav påven Franciskus att han kommer att sammankalla kardinalerna till ett konsistorium för helgonförklaringen av inte bara den salige Carlo Acutis utan även den kanadensiska ordenssystern saliga Marie-Léonie Paradis (1840-1912) och den italienska ordenssystern saliga Elena Guerra (1835-1914). Dekretet erkände också ett mirakel som tillskrivs den salige Giuseppe Allamano (1851-1926), italienskfödd präst och grundare av Consolata-missionärerna. Miraklet gällde helandet av en man som 1996 attackerades av en jaguar i Amazonas. Han skadades svårt men överlevde tack vare en operation och den salige Allamanos förbön, efter att flera medlemmar i hans församling hade bett om hans förbön. Påven godkände även helgonförklaring av elva martyrer i Syrien.

Påven Franciskus erkände också ett mirakel som tillskrivs en italiensk präst, vördnadsvärde Giovanni Merlinis (1795-1873), och erkände att den polske prästen Stanislav Kostka Streich (1902–1938) och ungerskan Mária Magdolna Bódi (1921–1945), båda dödade i hat mot tron av kommunister, bägge var martyrer. Dekretet erkände också de heroiska dygderna hos den italienske prästen Guglielmo Gattiani (1914-1999), den spanske lekmannen Ismaele Molinero Novillo (1917-1938) och italienaren Enrico Medi (1911-1974). Slutligen godkände påven även de ”röster från den ordinarie sessionen för kardinalerna och biskoparna om ett ja” för helgonförklaring av den salige Emanuele Ruiz och hans sju följeslagare och franciskanbröder, samt Francesco Abdel Mooti och Raffaele Massabki, bägge lekmän, samtliga elva dödade i hat mot tron ​​i Damaskus i Syrien i juli 1860.

(Vatican News, Aleteia)